Finns det något bättre än att en varm sommardag ligga i skuggan och läsa en riktigt bra bok? För min del ska det helst vara en deckare full med allehanda intriger som får min hjärna att arbeta på högvarv – vem är den skyldiga?

När jag frågar mina elever om sommaren och bokläsning finns det faktisk en och annan som delar mitt intresse. Om de läser böcker så sker det framför allt på sommarloven! Det är då de har tid att läsa för nöjes skull och inte för en massa måsten. Tyvärr förknippas ju läsning lätt med skolan och måsten.

Som svensklärare drivs man ju av ”kallet” att få unga människor att uppskatta läsning och med de bästa avsikterna är det inte ovanligt att elever får läsa en bok över sommaren. Ibland sker detta endast som ett gott råd men ibland får eleverna låna en sommarbok som de sedan ska redovisa på något sätt vid terminsstarten. Tanken är god, dvs. att få dem att njuta av en roman i lugn och ro, men chansen är stor att även denna bok kommer att upplevas som ett måste och snarare stjälpa än hjälpa elevernas läslust.

Jag är därför kluven till att be mina elever läsa en bok över sommaren. Det finns absolut en pedagogisk poäng med det – kanske hittar eleverna en riktigt bra roman och får uppleva en positiv känsla, men samtidigt vill jag ju inte störa dem på deras lediga tid. Hur gör ni? Är det någon som har ett bra tips?