Inför sportlovet hade jag som vanligt inför lov bunkrat upp mig med låneböcker. När vännerna packade för en tur till fjällen satt jag hemma och gottade mig i tanken på en hel vecka med läsning i soffan. En hel vecka med möjligheten att få ta del av någon annans liv, att kliva in i en annan värld och upptäcka nya platser.

”Att läsa är att resa” var Akademibokhandelns reklamslogan för ett par år sedan. När jag såg det för första gången tänkte jag att det var det mest passande uttryck för läsning som jag nånsin hört. Det var klockrent. Att läsa är just att ta del av någon annans livsresa, ta del av nya platser och att få vara med om alla möjliga upplevelser.

Det är en underbar känsla att fångas av en riktigt bra bok och det är just den känslan jag vill förmedla till mina elever. I en värld där Netflix, Instagram och andra sociala medier lockar är det viktigt att föra fram litteraturens speciella gåva – den imaginära resan till förståelse för andra människor, kulturer och platser. Det gäller bara att hitta texter som fångar upp och berör unga människor och jag är ständigt på jakt efter dem. Vem vet, kanske finns just en sådan text bland min boksamling inför sportlovet.